26 лютого 2015

Клепання



Бувало таке, що потрібно з’єднати деталі, а паяти при цьому не можна? І ви починали переробляти дизайн прикраси, звертались до техніки wire wrap, діставали клей… Але для такого випадку є особливий порятунок, про який іноді зовсім забувають – це клепання!
Шматок дроту, свердло та молоток – ось і вся премудрість.

Клепання може бути рухомим чи не рухомим, непомітним або декоративним.
В будь якому випадку, вам потрібно зробити отвір на товщину дроту, з якого ви будете робити клепку. Якщо ви хочете, щоб з’єднані деталі рухались, то отвір має бути трішки більший на 1-2 мм.
Первісна довжина дроту має бути така, щоб дріт стирчав з кожного боку деталей на декілька мм. Про всяк випадок, можете зробити з надлишком, потім приберете зайве.
Відпаліть дріт – вам буде значно легше працювати!
Першу сторону клепки краще робити не на виробі. Візьміть плоскогубці, молоток, зафіксуйте дріт. Стирчати має невеликий шматочок. Якщо ви висунете забагато, то він тільки зігнеться від ударів. Якщо клепка має бути непомітною, то досить буде 1 мм. Тільки край розрівняйте надфілем перед початком – голівка буде виглядати охайніше.
Якщо клепання у вас виконує декоративну функцію, то можна розплющувати 2-3 мм. Або взагалі зробити кульку на кінці дроту і розплющувати її. Потім форму голівки можна підрівняти надфілем.

Коли голівка має саме той вигляд, який потрібно, та ви перевірили, що вона добре тримає деталі, можна робити іншу сторону.
Краще ще раз відпалити дріт :)
Встромляємо у отвір, добре стискаємо деталі і відрізаємо зайве. Зазвичай друга сторона рідко буває декоративною, тому ми залишаємо 1-1.5 мм, вирівнюємо надфілем край дроту. Кладемо на щось металеве – шперак чи флахейзен і обережно розстукуємо молотком.
Якщо ми робимо нерухоме клепання, то розплескуємо доти, доки деталі щільно не зафіксуються. Якщо вільно рухоме – тоді перевіряємо, щоб край стримував деталі, але не блокував їх рух.
Ось і все!

 Note: Паяти не можна клепати. Де ставити кому - обирати вам ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар