12 березня 2015

Відбілювання

Відбілювання нам потрібне завжди після пайки та відпалювання і не тільки для того, щоб повернути колір металу. У процесі пайки на поверхні з'являються різні оксидні плівки, а також розплавлюється флюс. Якщо не видалити залишки, то ви зіпсуєте інструмент.
За класичним підходом ювеліри використовують для відбілювання різні кислоти (сірчану, азотну, соляну) та вони агресивні й шкідливі і обов'язкова умова використання – витяжна шафа.
Але нащо нам така халепа, якщо є альтернативні та безпечні засоби? Звичайна лимонна кислота. Я гадаю, що її використовую багато майстринь, тому коротенько зазначу основні моменти.

Найзручніша ємність для розчину – скляна.

Додаткові інструменти – пінцет. Рекомендують, щоб він був мідний, адже інші метали вступають у реакцію з кислотою. Але як гадаю, що то більше стосується агресивних кислот.
Одного треба дотримуватись – не лазьте одним і тим самим пінцетом у флюс та лимонку. Якщо лимонка попаде до флюсу, вона його зіпсує. Можете використовувати окремий пінцет для лимонки. Або привчить себе після кожного занурення мити пінцет у воді та протирати серветкою.

Концентрація – пакунок лимонки 25гр на 150-200 мл перекип'яченої і трохи охолодженої води. Рекомендується використовувати дистильовану воду, щоб уникнути всіляких домішок з нашого водопроводу, але не таке вже і серйозне в нас виробництво, щоб так заморочуватись. Тому просто перекип'ятить воду.

Робоча температура розчину – 70 градусів. Якщо температура нижча – необхідна дія буде дуже повільною. Якщо розчин закипить – він втратить свої властивості.
Як підтримувати температуру. Найбільш зручний – термостат. Але він коштує не дешево, тому треба вигадати чим його замінити. Це може бути електрична плитка, батарея, обігрівач, парова баня, в яку ми постійно підливатимемо окропу. Або нагрівач для дитячих склянок з молоком.

Як часто оновлювати розчин? Рекомендують, щоб він був завжди свіжим. Але якщо ви виробляєте декілька прикрас на тиждень, то змінювати его кожного дня не має сенсу. Я орієнтуюсь на колір розчину. Як тільки він стає трохи зеленкуватим – час робити новий.

Note: Не кожна кислота вимагає витяжної шафи

Немає коментарів:

Дописати коментар